Kornas Hemliga Liv

I tider då vi avkrävs att sluta äta kött för miljöns skull är det viktigt att den andra sidan får komma till tals.  Nej, kött är ingen miljöbov om man väljer rätt kött, snarare tvärtom. Farmaren  Rosamund Young har skrivit boken ”Kornas Hemliga Liv”, som är en riktig ögonöppnare. När korna får äta sin ursprungliga föda, gräs, mår de bra och köttet som produceras är bra för hälsan. Youngs filosofi är precis som Mandelmanns, att behandla djuren med respekt och låta de leva ett fint och harmoniskt djurliv innan de blir mat på bordet. Nu finns det en etisk aspekt på att döda för att få mat. Men betänk då att vi inte skulle ha vare sig kor, grisar, får, getter, höns etc om de inte föddes upp just för att bli mat. Om alla blev veganer = ingen tamboskap. Så det blir en moment 22 diskussion över hela situationen. 

Rosamund Young driver tillsammans med sin bror Kite s Nest Farm i Cotswolds, där nötkreaturen (liksom fåren, grisarna och hönorna) strövar fritt omkring. De behandlas med respekt och äter bara det gårdens ängar och fält erbjuder.

Korna väljer själva var de ska beta och när de vill gå in i ladan. Deras personligheter får utvecklas fritt. En del är intelligenta, andra är trögtänkta. De kan vara fåfänga, hänsynsfulla, stolta, blyga eller påhittiga.

Fat Hat föredrar män framför kvinnor. Chippy Minton vägrar att sova om benen är leriga och kräver alltid att bli ompysslad innan nattvilan. Jake gillar att sniffa Land Roverns avgaser.

Nell och Juliet fick båda vita tjurkalvar. Den ena hade vit mule, den andra grå. Den förstfödde hälsade den sistfödde välkommen genom att förbluffad stirra på honom som i en spegel. Från den sekunden var de oskiljaktiga. De promenerade alltid sida vid sida och sov varje natt med huvudena vilande på varandra. De levade i en egen värld mitt i en stor flock såg de bara varandra.

Kornas hemliga liv är en viktig bok som inspirerar till bättre djurhållning och samtidigt värmer läsarens hjärta, en riktig ”feel good”, full av underbara, humoristiska och hjärtknipande anekdoter.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *