Problem Med Energiomsättningen Förödande För Norsk Journalist

exp1Läste ni Expressens artikel härom dagen om norske NRK journalisten Bjørnar Krisner som tillbringat de senaste 11 åren i en mörk källare hos sina föräldrar. Kring jultid 2002 drabbades Bjørnar av av kronisk utmattning och blev så illa däran att hans föräldrar fick åka och hämta honom och sedan dess har han sålunda tillbringat 11 år i ett mörkt rum. Tillståndet är så illa att minsta lilla ansträngning bli för mycket för honom och han är mycket känslig för ljud och ljus och till och med beröring, vilket är förenat med stor smärta.

Bjørnar som nu är 40 har inte sett sin spegelbild sedan han var 30 år och han är så isolerad från omvärlden att han aldrig har sett en Iphone eller Facebook. Men nu tror sig en norsk Cancerläkare ha hittat problemet. Det har visat sig att patienter med ME (kroniskt trötthetssyndrom) har problem att omsätta socker till energi och upplever därför utmattning och nu bedrivs Forskning som visar att ME-patienter kan bli bättre av cancermedicinrn Rituximab, som används vid behandling av vissa cancertyper Och nu har två forskare fått bidrag för att kunna fortsätta sin forskning i området.

För mig låter det här som en sjukdom inom det metabola syndromet och man blir förvånad att läkare och i synnerhet cancerläkare inte hört talas om Ketogen kost. För om man har problem med att omsätta socker till energi, borde väl förstahands valet vara att använda fett som huvudenergikälla och äta Ketogent. Metoden har varit synnerligen effektiv för epileptiker och visar sig allt mer vara effektiv mot många cancerformer.

Den här tragiska berättelsen stärker mig i min uppfattning att om man blir sjuk, i synnerhet kroniskt, så är det inte så smart att lägga sitt liv i andras händer och vänta på att lösningen finns i patientfass. I dag finns det alla möjligheter att förkovra sig själv och läsa in sig på sin sjukdom. Dessutom finns många hälsobloggar där sjuka delar med sig av sina erfarenheter och där man kan få många tips, som tex på Annika Dahlqvists blogg som har det mest levande kommentarsfältet på de svenska hälsobloggarna.

Det är tusentals år sedan som läkekonstens fader Hippokrates myntade uttrycket: ”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”. Ännu har det inte slagit igenom hos läkarna!


Kommentarer

Problem Med Energiomsättningen Förödande För Norsk Journalist — 7 kommentarer

 1. Kanske att journalisten i fråga kan ha hjälp av tankarna i boken Låg Insulin Regim … skriven av Agneta Schnittger, se länken under rubriken webbplats.

  • Hej Mats.
   Tack, jag har precis kommit i gång med bloggandet, så det ska väl ta fart
   ordentligt framöver. Jo då, jag har varit på din blogg ganska ofta. Jag
   gillar den skarpt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *