Ekologiskt kött Är Bra För Miljön Och Hälsan

eatbeefKan vi rädda världen, miljön och våran egen hälsa om vi blir veganer? Vissa grupperingar i samhället vill få oss att tro det, men jag håller inte med. Däremot har jag full förståelse för dem som väljer vegankosten av etiska skäl. Jag var själv vegan i 20 år och även om det fungerade så vill jag inte påstå att det blev något hälsojubel, inte sett över tiden i varje fall. Jag kommer att gå in på det senare, men kortfattat så träffade jag helt rätt när jag började med Paleo-LCHF och nu äter ur evolutionistiskt perspektiv. Att få i sig Omega 3, B12 och alla aminosyrorna som behövs i en och samma måltid är inget problem om man äter Paleo. Som Vegan blev det lite si och så med det, vilket straffade sig med tiden. Dessutom blev det alldeles för mycket kolhydrater och hur vi än vrider och vänder på det så blir kolhydrater till Glukos så småningom och jag är alldeles övertygad om att vi inte är anpassade för en kolhydrats dominerad kost.

Men hur är det då med köttet? Är det en stor miljöbov? Nej, det stämmer inte. Det är snarare tvärtom, för om man väljer rätt sorts kött kan man rentav hjälpa till att binda kol i marken. Men det vill man inte nämna utan klumpar ihop industri köttet med allt kött. Så länge kor och får föds upp på gräs och inte utfodras med spannmål, så ingår de i kolets korta kretslopp där djur och växter samspelar i en ekologisk balans, menar Jonas Wangsten Ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare, i SVT Opinion i dag. Och naturligtvis har han alldeles rätt. Dessutom får vi inte glömma bort de hälsovinster vi får med ekologiskt kött från gräsbetare, som är så nära vår ursprungskost man kan komma.

”Vi bör föda upp våra kor genom att låta dem beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och ge dem hö eller ensilage under den kalla årstiden. Precis så här som en stor del av de svenska köttbönderna faktiskt gör”. Fortsätter Jonas Wangsten. Läs hela hans utmärkta inlägg på SVTs sajt.

I dag har vi som konsumenter alla möjligheter att få tag på ekologiskt kött, speciellt vi som bor här i Jämtland. Det poppar regelbundet upp bönder som valt att övergå till ekologisk produktion, så det är bara att välja och vraka. Själv handlar jag av Hallquist gårdar i Fåker.

Slutligen. Som sagt, jag har full förståelse om man väljer veganismen av etiska skäl. Däremot blir jag irriterad om man i debatten inte kan hålla sig till verkligheten och far fram med falsk argumentation och osanning. Nej man räddar varken miljön eller sin egen hälsa genom att avstå från riktigt producerat kött. Glöm inte heller bort att djuren som föds upp på gräs slipper stå inomhus i trånga bås i väntan på slakt hela livet. Se den här utmärkta videon som kort förklarar saken…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *