Amerikanska Myndigheter Jagar Holistiska Hälsocoacher

Etablissemanget med livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin i spetsen börjar få skrämselhicka borta i det förlovade landet USA. När folk skippar MacDonalds och Cocacola och börjar äta sig friska på riktig mat är det dags att reagera. Så verkar den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket tänka och i Florida sätter man tänderna i utbildade hälsocoachen Heather Kokesch och stämmer henne på stora belopp för att hon ger kostråd till människor utan att vara licensierad av AND (the Academy of Nutrition and Dietetics). Det prekära här är enligt Doktor Mercolas artikel om fallet, det faktum att AND har en historia av att samarbeta med skräpmatsindustrin och giganter som Coca-Cola, Pepsi, Mars och Kelloggs.

Nu går Heather Kokesch till motattack och stämmer myndigheterna i Florida för att begränsa hennes yttrandefrihet, med hänvisning till ‘The first Amendment’. Nu är Heather Kokesch bara en av många hälsogurus på webben som sprider sin lära om att det går att äta sig frisk på riktig mat. Många läkare i USA överger pillertrillandet och övergår till funktionell medicin där man tittar på orsak och verkan och låter maten vara medicinen. Så det är klart att detta skrämmer aktörerna inom läkemedels och livsmedelsindustrin, så fler attacker lär vara att vänta.

Motsvarande i Sverige är ‘fettdoktorn’ Annika Dahlqvist som vintern 2005 anmäldes av två dietister till Socialstyrelsen. 2006 uppmanades Dahlqvist av vårdcentralens ledning att upphöra med sina rekommendationer, eftersom de stred mot Livsmedelsverkets och dagens dietisters råd och eftersom de ansågs utgöra ett hot mot vårdcentralens trovärdighet. Den 16 januari 2008 frikändes hon dock av Socialstyrelsen, som beslöt att lågkolhydratkost är ”i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *