Är Mjölk Nyttigt?

Svensken dricker drygt 80 liter mjölk i genomsnitt per år, men är det nyttigt? När TV4 Nyhetsmorgon den 17 februari ställde frågan och bjöd in läkaren och extremveganen David Stenholtz och Åsa Brugård Konde, nutritionist från Livsmedelsverket att diskutera ämnet blev det rejält Goddag Yxskaft. Ingen av dem verkar ha hängt med i ny och modern forskning utan kommer med de gamla fettsnåla råden om att äta magra produkter, råd som i själva verket gjort många både fetare och sjukare. Steinholtz menar att det är det mättade fettet i mjölken och kolesterol som gör oss sjuka, vilket som sagt strider mot nyare forskning.

Jag använder inte mjölkprodukter själv, förutom lite smör och Creme Fraiche då och då. Det finns andra problem med mjölken än mättat fett att belysa. Pastörisering, homogenisering, mjölkprotein (Kasein), mjölksocker och hormoner etc är faktorer som gör att man med rätta kan ställa sig frågan, är mjölk nyttigt som människoföda? Mer i ämnet finns här. Om kopplingen mellan mjölk och autoimmuna sjukdomar kan ni läsa här.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *