Ekologiskt Kött

Jag var och hämtade en laddning ekologiskt kött hos min lokale köttbonde. Totalt 12 kg med köttfärs och grytbitar inhandlades och för det betalade jag 1300 kr. För ett kilo köttfärs är priset 100 kronor. Köttet kommer från djur som gått i lösdrift hela livet. De går ute året runt och äter gräs på sommaren och ensilage på vintern. Under vintern har de tillgång till ligghall inomhus. Djuren slaktas och styckas i köttbondens egna slakteri och behöver aldrig lämna gården.

Till skillnad från industrikött där djuren föds upp på spannmål och får en fettsyreprofil med övervägande inflammationsdrivande omega 6 är det här köttet fullproppat med nyttigt omega 3, tack vare att djuren får sin ursprungliga föda som är gräs. Man vill gärna göra gällande att köttproduktion är dåligt för miljön. Det är inte helt sant, titta bara på den här inslaget på SVT Play om Torsten Laxvik, köttbonde i Laxvik. Ekologiskt kött är ingen miljöbov? Nej, snarare tvärtom, för om man väljer rätt sorts kött kan man rentav hjälpa till att binda kol i marken. Men det vill man inte nämna utan klumpar ihop industri köttet med allt kött. Så länge kor och får föds upp på gräs och inte utfodras med spannmål, så ingår de i kolets korta kretslopp där djur och växter samspelar i en ekologisk balans. Så här har vi en win-win situation. Bra för dig och bra för miljön.

Mer om ekologiskt jordbruk hittar ni i tidigare inläggen Ekologiskt Jordbruk och Ekologiskt kött Är Bra För Miljön Och Hälsan.

kött..


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *